Slik blir du speider

Speiderlivet er for deg som er glad i friluftslivet og synes det er spennende å planlegge turer og prosjektarbeid sammen med andre. Det er ingen opptakskrav til å bli speider, men det forventes at alle medlemmer avsier speiderløftet og setter seg inn i og følger speiderlovene. Mens begge de norske speiderorganisasjonene (Norges speiderforbund og Norges KFUK-KFUM-Speidere) begger er forankret i den kristne tro, betyr ikke dette at du må være medlem i Den norske kirke for å bli medlem.

 

Det finnes totalt 32 speidertropper i Norge, spredt over hele landet. Derfor er det enkelt å finne en gruppe i ditt nærmiljø. Straks du har bestemt deg for hva slags speiderforening du vil bli medlem i, er det bare å ta kontakt med din nærmeste gruppe og forhøre deg om nærmeste oppstartsdato. Speiderne holder normalt ukentlige møter og har et kontinuerlig oppdag hele året, men dette avhenger litt av størrelsen på gruppen. Det finnes god informasjon om speiderlivet på nettstedet til både Norges speiderforening og Norges KFUK-KFUM-Speidere.

 

Tips til deg som vil bli speider

Som med det meste i livet kan det være en god idé å ta en sjanse en gang i blant, og om du lurer på om speiding er for deg er den beste måten å finne ut av det rett og slett å bare teste det ut. Det er alltid lov å trekke seg om du ikke liker speiderlivet, men du finner ikke ut av det om du ikke prøver.

 

Før du melder deg på er det likevel en rekke saker du kan og bør sette deg inn i:

  • Hvilken speiderforening bør du velge? Speideren er åpen for personer med alle slags bakgrunner, enten du kommer fra en religiøs tradisjon eller ikke tilhører noen religion. Men du bør likevel være obs på at både Norges speiderforening og Norges KFUK-KFUM-Speidere har en kristen forankring. Det finnes også noen ateistiske speidergrupper, men begge de to etablerte norske foreningene har sagt nei til å inkludere disse i nettverket sitt.

    KFUK-KFUM-speiderne er den foreningen hvor den kristne troen kommer mest til syne, både i de daglige aktivitetene til speiderne (i form av f.eks. bønn) og i speiderløftet, som spesifikt nevner troen på Gud. Norges speiderforening, derimot, har tonet ned det kristne budskapet betraktelig, og praktiserer ikke bønn. Det er derfor lurt å sette seg inn i speiderprogrammene til de ulike foreningene før en tar et valg.

  • Er du villig til å møte kravene som stilles i de ulike speidergruppene? Svært få krav stilles av den norske speiderforeningen, som er uavhengig av både økonomi og livssyn. Likevel kreves det at du som speider forholder deg til de grunnleggende pliktene dine. Det vil si at du deltar aktivt og alltid gjør ditt aller beste under møter og på speidertur. Videre må du vise respekt for dine medspeidere og for lederne. En speider forventes også å være villig til å utvikle sine ferdigheter og holdninger i samsvar med speideridealene.
  • Har du tid til å være speider? Speideropplevelsen blir ikke like artig om du ikke har tid til å være aktiv og delta i de mange aktivitetene som arrangeres. Det forventes derfor at du setter av tid til speideraktiviteter, og dermed kan det være lurt å ikke ha for mye annet som tar opp fritiden din. Speideren skal ikke komme i veien for skolearbeidet, og speideraktiviteter finner alltid sted på fritiden. Her må du prioritere: er du for eksempel aktiv i flere idrettslag og formann i klassens teatergruppe? Da er kanskje ikke speiderlivet for deg.

 

Kom i kontakt med din speidergruppe

Dersom du har bestemt deg for at du vil prøve ut speiderlivet er neste steg å finne din lokale speidergruppe. Dette er en enkel sak, og en oversikt over de mange gruppene kan du finne på nettstedet til både Norges speiderforening og Norges KFUK-KFUM-Speidere. Norges speiderforening lar deg navigere på et kart over de ulike speidertroppene, slik at du lett kan finne kontaktinformasjon til troppen i ditt nærmiljø.

 

Du kan også kontakte begge foreningene per e-post og telefon:

Norges Speiderforening: nsf@speiding.no eller tlf: 22 99 22 30

Norges KFUK-KFUM-Speidere: post@kmspeider.no eller 22 99 15 50